Čestík,

dneska byl takový pohodový den. Stavil jsem se za Mattim a ukazoval mi nějaký systém, který používají na výuku, něco jak moodle. Dělají přes to i zkoušky. Docela zajímavá věc. Když jsem se ho ptal, jak to dělají, aby studenti nepodváděli, tak mi to začal vysvětlovat. Studenti se musí zaregistrovat, dostanou potom nějaké jméno a heslo a jdou na zkoušku. Zkouška trvá třeba 3 dny a je jedno kdy na ni přijdeš. Ptal jsem se, jak mají ošetřeno to, že studenti nebudou dělat zkoušku z domu s celou třídou. Oni musí dojít do knihovny, tam na to mají 4 kompy, z jiných kompů se do systému nepřihlásí. Když jsem se ptal, na to, že jeden student jde v pondělí druhý v úterý, tak mu přece může říct, co na zkoušce bylo. Zase rychlá odpověď, učitel zadá do systému třeba 100 otázek a na zkoušku se pak náhodně vygeneruje 20 z nich. No a na otázku, jak řeší to, že student nebude sedět u kompu s telefonem, odpověděl suše… na zdi je kamera smile. Tím, že se student zaregistruje do systému na zkoušku, musí souhlasit s tím, že ho můžou sledovat přes kameru. Docela vychytávka ten systém, hlavně to, že to neřeší jenom zkoušky, ale i přednášky, cvičení, úkoly atd. Prý to vyvíjela nějaká firma přímo pro jejich univerzitu a dal mi odkaz na jejich vývojové oddělení. Prý se jim mám ozvat a zkusit to rozjet u nás ve škole. Zřejmě budeme první v republice. Hlavní výhoda ale je ta, že když tam učitel udělá nějaký úkol, může ho nasdílet s ostatníma. A všechny školy jedou na stejné databázi, takže studenti v Německu můžou programovat úkol, který vymyslel někdo ve Finsku. Fakt paráda a hlavně programování tam učí hodně názorně pomocí nějakých flashových animací.

No pak oběd… to bylo teda dílo. Ryža s nějakým masem v omáčce. Nevím, co v tom bylo ale skoro pokaždé, když jsem to toho kousl, tak to bylo hořké jak prase a smrdělo to po nějaké levné voňavce. Matti měl to samé a tvářil se normálně, tak nevím. Příště radši dám kuličky z ikey. To už je osvědčená věc.

NaantaliOdpoledne mě vzala jedna jeho kolegyně na výlet do Naantali – lázeňské městečko kousek od Turku. Bydlí tam mumínci (http://finsko.svetadily.cz/clanky/Naantali-ve-svete-muminku). Oni jsou tady z nich úplně posraní… jsou úplně na všem. Aj já mám na posteli polštářek s mumínkem smile. Jako tady, né doma eye.
Pak jsme dojeli zpátky do Turku a lozil jsem po městě. Už jsem konečně pochopil, jak je to s těma cyklistama. Mají to docela vychytané a funguje to luxusně… když jim do toho nelozí nějaký mamlas z Valmezu. Jsem si prostě nevšiml, že část chodníku je asfaltová a část vydlážděná. No a našel jsem tu českou hospodu. Jmenuje se Hospoda (smile) a čepujou plzeň, budvar a kozla. Vlezl jsem dovnitř, že udělám nějakou fotku, ale liška za barem mi řekla, že nelze. Jak jsem řekl, že jsem z Čech a že to pošlu domů, tak mi začala vnucovat pivo. Odpověděl jsem, že bych si dal kofču, ale to zas nevěděla co je. Škoda.

Zítra druhá přednáška, tak držte palce. Večer zase pozdravím.

Napsat komentář

Post Navigation